Van Gogh Museum

In het Van Gogh Museum zijn schilderijen te zien van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten.

Van Gogh Museum

Museumplein 6
Amsterdam

Collectie

In 1962 kocht de Nederlandse staat een groep van 200 schilderijen van de familie van Vincent van Gogh. Deze aankoop is de basis van het huidige Museum. Sindsdien zijn door gericht aankoopbeleid ook tijdgenoten van Vincent van Gogh, zoals Claude Monet, Jean Francois Millet en Paul Gauguin in het museum te zien.

Topstuk – Zonnebloemen

In 1889 woonde Vincent van Gogh in het Zuid-Franse Arles samen met zijn collega en vriend Paul Gauguin. In Arles schilderde hij een serie van 7 schilderijen waarop zonnebloemen werden afgebeeld. De zonnebloemen behoren tot zijn meest favoriete werken. In 1987 werd één van de zeven werken verkocht voor 40 miljoen dollar, destijds het duurste schilderij aller tijden. Het museum bezit een versie van de zonnebloemen met een gele achtergrond en 15 bloemen. Paul Gauguin heeft Vincent van Gogh geschilderd toen hij bezig was met dit schilderij. Ook dit werk van Paul Gauguin hangt in het museum.

Vincent van Gogh – Zonnebloemen

Gebouw

Gerrit Rietveld kreeg in 1962 de opdracht een museum te ontwerpen waar de Van Gogh collectie kon worden ondergebracht. Rietveld koos voor een centrale hal met een vierkante open trap en veel geometrische vormen en ruimten. In 1999 is het museum uitgebreid met een tentoonstellingsvleugel ontworpen door de Japanse architect Kisho Kurokawa. In tegenstelling tot het vierkante van Rietveld, koos Kurokawa voor een ellipsvormig gebouw. Beide gebouwen zijn ondergronds verbonden en sinds 2015 is daar ook de hoofdingang.

Nieuws en Recente Tentoonstellingen in het Van Gogh Museum:

Gerelateerde artikelen:

Museum de Pont

Catharijneconvent

Bonnefanten

Geef een reactie