Museum de Pont

Museum de Pont

Museum de Pont is een museum voor hedendaagse kunst in Tilburg.

Museum de Pont

Wilhelminapark 1
Tilburg

Collectie

Uit het nalatenschap van de in 1987 overleden ondernemer Jan de Pont, kon in 1992 een nieuw museum voor hedendaagse kunst worden geopend. In het museum collectie zijn sindsdien 800 werken van 80 verschillende kunstenaars opgenomen. Het doel van het museum is om van iedere kunstenaar een kernkunstwerk aan te kopen en vervolgens de kunstenaar te blijven volgen. Het museum verzamelt dus in de diepte in plaats van in de breedte.

Topstuk – Black Drawings

Marlene Dumas maakte een serie van 111 tekeningen met inkt. De tekeningen hangen in een blok van acht boven en veertien naast elkaar. Dumas tekende portretten van zwarte mannen en vrouwen. Het is de diversiteit van de verschillende koppen, die het het werk zo interessant maakt. De tekeningen zijn gemaakt vlak na de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika. Toch was de rassenscheiding nog lang niet voorbij. Dumas laat met het werk zien dat ze zich bewust is van de haar bevoorrechte positie als witte vrouw.

Marlene Dumas – Black Drawings

Gebouw

Museum de Pont is gehuisvest in het gebouw van de voormalige wolspinnerij Thomas de Beer. Het gebouw bestaat uit een grote centrale hal met grote dakramen. Daarnaast zit een reeks van kleine wolhokken, waarin ruimte is voor kleiner werk. Bij de verbouwing van de fabriek tot museum is het karakter van het gebouw zoveel mogelijk te behouden. Recent is een uitbreiding van het museum geopend met verschillende donkere ruimtes, waarin meer ruimte is voor videokunst en fotografie.

Nieuws en Recente Tentoonstellingen in Museum de Pont:

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: