Catharijneconvent

Het Catharijneconvent is een museum voor religieuze kunst vanaf de middeleeuwen tot nu.

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Collectie
Museum Catharijneconvent in in 1971 ontstaan door samenvoeging van verschillende collecties van religieuze kunst. Drie kerkelijke musea (Aartsbisschoppelijk Museum, Bisschoppelijk Museum Haarlem en het Oud-Katholiek Museum) en de collecties van de Protestantse Kerk en het Rijk kwamen hierin samen. Hierdoor is een aanzienlijke verzameling ontstaan bestaande uit beeldhouwkunst, schilderkunst, handschriften en oude drukken, textilia en edelsmeedkunst. Het Cathatijneconvent kan daarom een overzicht geven van alle aspecten van het christelijk geloof.
Topstuk – Meester van Elsloo
In het Museum is een bijzonder ensemble te zien van 5 houtsnijwerken van de Meester van Elsloo. Er hangt een groot Christusbeeld met uitgestrekte armen. Op de hoeken van het kruis staan de vier evangelisten. Waarschijnlijk heeft dit kruisbeeld op een triomfbalk in een zestiende-eeuwse kerk gestaan. Daarnaast staan vier kleinere beelden van de apostelen Jacobus de meerdere, Matteüs en Taddeüs en Jezus Christus.

Gebouw
Het museum is gevestigd in een voormalige klooster. Het Catharijneconvent, dat gewijd was aan Catharina van Alexandrië, was lange tijd eigendom van het bisdom. Maar sinds 1979 huisvest het klooster Museum Catharijneconvent. Om betere doorstroming voor bezoekers te creëeren is het gebouw in 2000 gemoderniseerd door Hubert-Jan Henket. Daardoor zijn betere looproutes en grote ruimtes ontstaan. Omdat het museum nu opnieuw worstelt met ruimtetekort, zijn er plannen voor een nieuwe verbouwing.