Bonnefanten

Het Bonnefanten is een museum met een collectie Middeleeuwse en hedendaagse kunst.

Bonnefanten Museum

Bonnefanten

Avenue Ceramique 250
Maastricht

Dinsdag t/m zondag – 11h00-17h00

Collectie

Het Bonnefanten bezit een uitgebreide collectie van Middeleeuws houtsnijwerk met beelden van onder andere de Meester van Elsloo en Jan van Steffeswert. Dankzij bruiklenen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn ook Vroeg Nederlandse schilderijen in het museum te zien. Daarnaast bezit het museum een uitgebreide collectie na-oorlogse kunst. Het museum toont werken uit de collectie van de provincie Limburg en de collectie Eyck. Het museum bezit werk van Ai Wei Wei, Richard Serra, Marlene Dumas en anderen.

Topstuk – Man onder de Bogen

David Claerbout is een Vlaamse kunstenaars die fotografische en video werken maakt waarin hij de tijd onderzoekt. Dit videowerk zonder titel uit het Bonnefantenmuseum toont een gebouw met twee bogen. Alleen bij binnenkomst in de ruimte ziet de bezoeker heel kort een man zien weglopen in de schaduw van de bogen. Zodra je de ruimte als bezoeker weer verlaat, begint de man weer te lopen.

David Claerbout – Man under Arches

Gebouw

Het Bonnefantenmuseum komt voort uit het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) dat 100 jaar lang op verschillende locaties in Maastricht heeft tentoongesteld, waaronder in het Bonnefantenklooster waar het museum zijn naam aan ontleent. In 1995 werd het huidige gebouw geopend dat werd ontworpen door Aldo Rossi. Het E-vormige gebouw is gemaakt van natuurlijke materialen zoals rode bakstenen, hout, zink en andere hardstenen. Centraal door het museum loopt een lange trap, die toegang geeft tot de collectie op vier verschillende verdieping. Aan de Maas-kant staat een raketvormige toren die ruimte geeft aan tijdelijke exposities van hedendaagse kunst.

Nieuws en Recente Tentoonstellingen in het Bonnefanten:

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: