Musea Nederland

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie is een museum voor kunst vanaf de middeleeuwen tot nu.

Museum de Fundatie

Blijmarkt 20
Zwolle

Collectie

De Fundatie Collectie van ruim 11.000 objecten is gelegd door de kunstkenner Dirk Hannema, die directeur is geweest van Museum Boijmans van Beuningen, Hannema was de oprichter van de Stichting Hannema-de Stuers Fundatie, waaruit Museum de Fundatie is voortgekomen. Later is de Fundatie collectie uitgebreid met de provinciale kunstcollectie van Overijssel. Ook zijn andere particuliere verzamelingen aan het museum geschonken. Sinds 1993 beheert de het museum de verzamelingen.

Topstuk – Gewitterfront

Neo Rauch behoort tot de zogeheten Neue Leipziger Schule. Hij werkt in een surrealistische stijl, waarin hij verwijst naar geschiedenis en tradities. Hij gebruikt vaak verwijzingen naar het theater, met zelfverzonnen decors. Gewitterfront toont een trommelaar en bevat meer de verwijzingen: het boek Die Blechtrommel, de knieval van Willy Brandt in het getto van Warschau en de nachtvlinders van een bekend gedicht van Goethe. Het werk werd aangekocht na een overzichtstentoonstelling van Neo Rauch in het museum.

Neo Rauch – Gewitterfront

Gebouw

Museum de Fundatie zit een neoclassicistische gebouw dat tussen 1838 en 1841 is neergezet naar een ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. Het gebouw is lange tijd in gebruik geweest als Paleis van Justitie todat het in 2005 is verbouwd tot kunstmuseum door architect Gunnar Daan. In 2012 volgde een opvallende uitbreiding met ‘de Wolk’ op het dak van het historische gebouw. Deze ei-vormige uitbreiding is een ontwerp van Hubert-Jan Henket. Aan de buitenkant is de opbouw bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum.

Nieuws en Recente Tentoonstellingen in Museum de Fundatie:

0 reacties op “Museum de Fundatie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: