Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum Den Haag is een museum voor moderne en hedendaagse kunst.

Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag

Stadhouderslaan 41
Den Haag

Dinsdag t/m zondag – 10h00-17h00

Collectie

Het Kunstmuseum Den Haag heeft 160.000 kunstwerken en is daarmee een van Europa’s grootste kunstmusea. Vanaf 1866 verzamelt het museum moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. Hoogtepunt van de verzameling zijn de honderden werken van Piet Mondriaan en de Stijl. Maar er hangen ook beroemde voorgangers en tijdgenoten als Monet, Picasso en Kandinsky en navolgers als Sol Lewitt, Francis Bacon en Louise Bourgeois.

Topstuk – Victory Boogie Woogie

Piet Mondriaan vluchtte in 1940 naar New York vanwege de oorlog die in Europa woedde. In Amerika raakte Mondriaan gefascineerd door de strakke lijnen van het stratenpatroon. New York sloot precies aan bij de wijze waarop Mondriaan de wereld zag. Hij probeerde de wereld om zich heen te reduceren tot rechte lijnen en basale kleuren. In New York kwam Mondriaan ook in aanraking met de Boogie Woogie muziek. Door de speelsheid van de muziek te combineren met de abstracte harde lijnen van zijn kunst, ontstond een nieuwe kleurrijke Mondriaan. Hij werkte niet langer met zwarte lijnen en geel/rood/blauwe kleurvakken. Maar hij maakte nu rode, gele en blauwe kleurvakken en zet deze achter elkaar zodat ze zelf lijnen vormen. Het zorgt voor een ongekende dynamiek van dansende kleuren die juist zo goed het ritme van de boogie woogie toont.

Piet Mondriaan – Victory Boogie Woogie

Gebouw

Het Kunstmuseum Den Haag stond tientallen jaren bekend als het Haags Gemeentemuseum. De collectie is sinds 1935 gehuisvest in een bijzonder museumgebouw dat ontworpen is door H.P. Berlage. In Berlage’s ontwerp sluiten kunst en architectuur naadloos op elkaar aan. Hij creëerde intieme kabinetten en lange corridors, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van daglicht. Later toevoegingen aan het gebouw zorgen ervoor dat er nu ook een schitterende overdekte binnentuin is.

Nieuws en Recente Tentoonstellingen in het Kunstmuseum Den Haag:

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: