Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Amsterdam.

Stedelijk Museum

Museumplein 10
Amsterdam

Dinsdag t/m zondag – 10h00-17h00

Collectie

De collectie van het Stedelijk komt voort uit de gemeentecollectie van Amsterdam. In het museum is aandacht voor moderne en hedendaagse kunst met speciale aandacht voor design en fotografie. Zwaartepunten van de verzameling zijn de Stijl, het Constructivisme, Cobra, Conceptuele kunst en Minimalistische kunst. Hierdoor zijn kunstenaars als Kazimir Malevich, Piet Mondriaan en Karel Appel goed vertegenwoordigd. Veel aandacht is er ook voor actuele kunst.

Topstuk – the Beanery

“The Beanery” is een schaalmodel (2:3) van de ‘Barney’s Beanery’ bar uit Los Angeles. Binnen in de bar zijn mensen te zien waarbij hun hoofden zijn vervangen door klokken die 10:10 aangeven. Edward Kienholz noemde “The Beanery” een symbool voor: ‘de overgang van de werkelijke tijd naar de surreële tijd binnen in de bar waar mensen hun tijd verdoen, hun tijd doorkomen, de tijd vergeten of de tijd negeren. In het werk heeft alleen de barman ‘Barney’ een echt hoofd. Het werk is zeer gedetailleerd. Binnen ruik je de barlucht en hoor je achtergrondmuziek. Het werk wordt gezien als Kienholz’ meesterwerk.

Edward Kienholz – the Beanery

Gebouw

In 1895 opende het Stedelijk Museum zijn deuren in een neo-renaissance gebouw ontworpen door Adriaan Weissman. Het museum bevatte destijds een collectie antiek, munten, juwelen, horloges en zilver uit het nalatenschap van Sophia Suasso-de Bruyn. Ook de Vereeniging tot het Vormen van een Openbare Verzameling van Hedendaagsche Kunst vond onderdak in het nieuwe museum. Sindsdien wordt de verzameling continu uitgebreid met moderne en hedendaagse kunst, waardoor de meest veelzijdige collectie moderne kunst van Nederland is ontstaan. In 2004 moest het gebouw sluiten vanwege de brandveiligheid. Het museum opende in 2012 gerenoveerd en uitgebreid met een wit gebouw, ook wel ‘de Badkuip’ genoemd, dat is ontworpen door Benthem Crouwel Architekten. 

Nieuws en Recente Tentoonstellingen in het Stedelijk Museum:

Gerelateerde artikelen:

Van Gogh Museum

Museum de Pont

Catharijneconvent

Geef een reactie